Slosh Dampers houden windmolens op zee stabiel

Voor Siemens leverden wij 6720 zogeheten slosh damper discs voor 140 windmolens op zee. Deze zijn nodig om ongewenste trillingen in windmolens onder alle weersomstandigheden te voorkomen. Omdat het verwisselen van deze dempers op volle zee een enorme kostenpost is, gingen wij de uitdaging aan om hiervoor een 100% lekvrij concept te bedenken.

De disks hebben een diameter van 2240 mm, wegen 50 kilo per stuk en worden voor de helft gevuld met vloeistof. Er worden steeds 6 disks bovenop elkaar gestapeld en per toren worden er in totaal 48 disks geplaatst. Aangezien de windmolen een levensduur van minimaal 30 jaar heeft, bedachten wij een constructie waardoor de discs net zolang onderhoudsvrij blijven. Siemens bespaart hiermee aanzienlijk op onderhoudskosten.

Wanddikte van slechts 4 millimeter
Extra uitdaging hierbij is, dat de bovenkant van elke disc niet mag invallen. Want als de vloeistof tegen de bovenkant van de disc aankomt, is de dempende werking minder. Daarnaast moet de onderste disc sterk genoeg zijn om de overige 5 discs inclusief vloeistof te dragen. Ons uiteindelijke ontwerp voldoet aan alle eisen en bestaat toch uit een wanddikte van slechts 4 millimeter. Aanvullend maakten we een secondairy containment, die bij eventuele lekkage als opvangbak fungeert.

Deze site is geregistreerd op wpml.org als ontwikkelingssite.