Kiss-off en rotatiegieten

Kiss-off is een term die gebruikt wordt in het rotatiegieten om een verbinding tussen twee wanden te beschrijven. Deze verbinding zorgt ervoor dat de belasting van de ene naar de andere wand wordt doorgegeven. Zoals bij elk product dat ontworpen wordt zal er bekeken moeten worden welke krachten er op een product worden uitgeoefend en hoe deze door het product opgevangen kunnen worden.

Voorbeelden van producten die middels rotatiegieten gemaakt zijn, brandstof– / vloeistoftanks, luchtkanalen, bloempotten, bagage trays etc.

 

Voordelen en toepassingen van Kiss-Off

Tijdens het rotatiegiet proces wordt kiss-off gevormd als er twee tegenovergestelde matrijs wanden dicht genoeg tegenover elkaar staan. Het materiaal gaat aan beide kanten van de mal plakken en zal uiteindelijk elkaar aanraken zodat er een versmelting tussen beide wanden plaatsvind. Deze brug, of vaste structuur, ondersteunt de lading en kan helpen om de krachten tijdens gebruik van het product gelijkmatig te verdelen. Bijvoorbeeld: als het oppervlakte van een rotatie gegoten deur geduwd en gebogen wordt, kan de kiss-off ribbing de kracht van de ene naar de ander kant verplaatsen waardoor het minder snel vervormd. Daarnaast voorkomt de kiss-off het kromtrekken van grote, platte oppervlaktes.

Een gespecialiseerde toepassing van de ribbing techniek kan gevonden worden bij brandstoftanks, deze tanks bevatten ribben die niet alleen voor de stabiliteit van het product zorgen maar ook voorkomen dat de brandstof in de tank plotseling van allemaal één kant wordt opgedrukt en daardoor de pomp geen brandstof meer kan aanzuigen. Dit kan zich voordoen bij bijvoorbeeld bij een steile, bergopwaartse klim of het plotseling remmen.

 

Overwegingen bij ontwerp en productie

Voor ingenieurs en productontwerpers die gebruik willen maken van een kiss-off is de diameter van het kiss-off gebied belangrijk om over na te denken. Volgens de Association of Rotational Molders (ARM) is 175% van de nominale dikte van de wand een goed punt om te beginnen. Deze verhoudingen zorgen voor zowel een goede hechting als genoeg ruimte voor het plastic om alle oppervlaktes van de matrijs te vloeien.

Daarnaast zal er ook nagedacht moeten worden over de afstand tussen de twee wanden.  Als de afstand groot is, is het lastig om de oppervlaktes aan elkaar te laten hechten. Is deze te klein dan kunnen er gaten in het product ontstaan.

 

Rotatiegieten van uw ontwerp / product

Pentas Moulding B.V. zorgt ervoor dat middels rotatiegieten sterke, holle plastic producten in allerlei vormen, maten, texturen en kleuren kunnen worden gemaakt. We kunnen u ook helpen met het ontwerpen van uw product en het maken van de benodigde matrijzen. Als u meer informatie wilt over kiss-offs en andere product- / productie-eigenschappen, neem dan contact op met ons.