Het schuimen van rotatiegiet producten, het hoe en waarom

Het schuimen van producten wordt door Pentas al vanaf het allereerste begin gedaan. Pentas Moulding kent haar roots in de productie van surfplanken. Deze uit PE (polyethylene) geroteerde surfplanken hebben, inherent aan het rotatiegietproces, een holle vorm. Om ze de gewenste stevigheid mee te geven werden deze planken vol geschuimd met een PU (polyurethaan) schuim.

 

Vandaag de dag verloochent Pentas Moulding haar afkomst niet. Het specialisme om geroteerde producten te kunnen schuimen is, in nauwe samenwerking met diverse partners, ook na de surfplanken periode door ontwikkeld. Dit heeft ertoe geleid dat Pentas het proces van het vol schuimen van geroteerde producten tot in de puntjes beheerst. Pentas past deze techniek nu toe op producten met een gevarieerde toepassing, zoals voor het stabiliseren van transportbakken, het verstevigen van ziekenhuis tafelbladen, isolatiebakken / kleppen, drijvers en voor tanks waarbij de daar in bewaarde vloeistof, niet mag bevriezen.

 

Waarom is het bij sommige producten noodzakelijk te schuimen?

  • Het is isolerend: door de structuur in het schuim heeft het een isolerende werking. Deze eigenschap komt goed van pas bij isolatiebakken om iets koud of warm te houden.
  • Het is slagvast: doordat het holle product vol geschuimd word met PU schuim worden de wanden van het holle product van binnen verstevigd. Dit komt ten goede van de slagvastheid; bij daken van heftrucks / tractors, waarbij een risico aanwezig is dat er iets op het dak valt, komt dit bijvoorbeeld goed van pas.
  • Het zorgt voor stijfheid: als het product met PU is geschuimd, transformeert het holle product tot iets massiefs waardoor er weinig tot geen beweging meer in het product zit. Dit is ideaal voor bagage trays die onder hoge snelheid over transportsystemen heen razen of voor tafelbladen waarbij je graag een stabiel blad wilt hebben.

 

Het schuimproces in het kort:

Stap 1: Voor elk product dat geschuimd moet worden zal een op maat gemaakte schuimmal ontwikkeld moeten worden. Deze mal zorgt ervoor dat tijdens het schuimproces het product zijn vorm vast houdt. In deze stap zal het holle product in de schuimmal gelegd worden waarnaar de schuimmal wordt afgesloten met klemmen.

Stap 2: Nu zal het product vol geschuimd worden met een mengsel van Polyol en ISO. Als deze twee componenten met elkaar in contact komen zullen ze een reactie veroorzaken dat uiteindelijk tot een schuimstructuur leidt.

Stap 3: Als de reactie in stap twee klaar is zal de schuimmal weer los gemaakt kunnen worden waarna het massieve product eruit gehaald kan worden.

 

Voorbeelden van rotatiegegoten producten met schuimlaag

Pentas schuimt zo’n 50 verschillende producten. Hieronder een kleine greep uit het portfolio en de beweegredenen bij de verschillende producten om voor schuimen te kiezen:

 Bagage trays

Deze kunststof maatwerk trays worden op vliegvelden ingezet om bagage op hoge snelheid te transporteren en kortstondig op te slaan. Om deze tray voldoende draagvlak en stabiliteit te geven wordt de holle PE vorm gevuld met PU schuim.

Een PE buitenkant en een PU (geschuimde) binnenkant, maakt de tray tot een
massief geheel, waar jaarlijks probleemloos duizenden koffers, in volledig geautomatiseerde transportsystemen, mee vervoerd worden.

 

 


Tafelbed (medisch)

Voor een toeleverancier van medisch meubilair heeft Pentas een tafelblad mede-ontwikkeld. Het tafelbed wordt in medische instellingen toegepast als bijzettafel. Het onderstel schuift makkelijk weg onder het bed en het blad is comfortabel bereikbaar voor de patiënt.

Het blad wordt geschuimd om de holle vorm enerzijds meer stevigheid te geven en anderzijds het blad absoluut vlak te maken, zodat bijvoorbeeld een kop koffie er netjes vlak op blijft staan.

 

 

 

Koelbox met isolerende PU laag

Een koelbox is in veel bouw- en oogstmachines wenselijk. Het rotatiegietproces leent zich door haar grote vormvrijheid uitstekend voor het fabriceren van zo’n koelbox; vaak ook een design element in het interieur.

Een koelbox uit alleen PE, is geen koelbox. Het is het PU schuim dat zorgdraagt voor de isolerende werking in de wanden.

 

Drijvers

Een ander voorbeeld van geschuimde producten zijn de kleine drijvers, welke vaak een ballenlijn vormen in openbare zwembaden en recreatieplassen. Door de drijver te vullen met PU neemt de duurzaamheid van het product toe, het is niet vatbaar voor lekkages.

Hierdoor blijft het drijfvermogen van de ballenlijn in takt, wat vanzelfsprekend een veiligheid verhogende werking heeft.

 

Specialisme

  • Schuimen is een proces waarbij alle variabelen exact dienen te kloppen.
  • Type schuim
  • Temperatuur schuim
  • Temperatuur te schuimen product
  • Ontluchting van de holle (geroteerde) vorm
  • Hechting tussen PE en PU
  • Behoud maatvoering PE vorm

Met ruim 40 jaar ervaring in zowel het rotatiegieten als het schuimen mag Pentas Moulding zich een echte specialist noemen op dit gebied.

U bent benieuwd of een geroteerd product, al dan niet geschuimd, geschikt is voor uw toepassing? Dan zijn wij op zoek naar U!