Traceerbaarheid maakt van Pentas een transparant bedrijf

In het kader van Critical to Quality (CTQ) hechten onze klanten veel waarde aan informatie over bijvoorbeeld grondstoffen, assemblage, producteigenschappen, kwaliteit, proces of transport. Daarom werkt Pentas met een traceersysteem waarbij al deze onderwerpen transparant in kaart worden gebracht. Wat er gemaakt wordt, wanneer, waarvan, door wie en hoe: alles is te herleiden. Dat komt door de unieke code die elk product meekrijgt. Daaraan wordt digitaal de hele producthistorie gekoppeld, welke voor onze klanten altijd inzichtelijk is. Zo is de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze producten nog beter te garanderen.

 

Kwaliteitscontrole dankzij uniek nummer

Op het moment dat een product in onze fabriek de rotatiegietmal verlaat, krijgt het een uniek nummer mee. Die plakken we met een QR-sticker op het product. Later kunnen we er nog voor kiezen om hier een RFID-chip in te verwerken of via onze unieke lasergraveermachine een onuitwisbare code te integreren.

Als het product later gewogen of gemeten wordt, wordt de data hiervan gekoppeld aan het unieke nummer en opgeslagen in onze centrale database. Ook de resultaten van lektesten en andere metingen registreren we. Assemblage-onderdelen, zoals sensoren, worden ook gekoppeld aan het productnummer. Zo is alles transparant in te zien op elk moment.

Zekerheid door traceerbaarheid

Intern gebruiken we het real-time inzicht in onze productinformatie om ons proces steeds verder te optimaliseren. Dit doen we door continu de data te analyseren. Zo zijn bijvoorbeeld alle machines, systemen en sensoren aan ons ERP-systeem gekoppeld, zodat we precies weten wat de status is.

Stel dat we merken dat een bepaalde maat steeds groter wordt, ook al is hij nog binnen de afgesproken toleranties. Dan kunnen we daar proactief actie op ondernemen, beheersen we risico’s beter en voorkomen we eventuele problemen in de toekomst. Zo kunnen we onze klanten nog meer zekerheid bieden doordat we achter de schermen steeds aan data-analyse doen.

 

Van productie tot levering

Bij Pentas hebben we een unieke manier gevonden om het productnummer in onze producten te verwerken, zonder dat het slijt of uitgewist wordt. We lasergraveren het erin. Daarmee hebben we de traceerbaarheid in het veld gegarandeerd. Van productie tot levering en alles wat daarna komt.

Het unieke productnummer is bij transport ook gekoppeld aan het palletnummer en de specifieke zending. Door de nummers tijdens het laden te scannen met een tablet, kunnen we garanderen dat een vrachtwagen ook daadwerkelijk de bestelde producten bevat die op de pakbon staan. Zelfs jaren na levering kunnen onze klanten nog de details inzien van onze producten.